Lekt uw dak?

26februari 2022

Het ontdekken van een lekkend dak kan een van de meest frustrerende reparaties zijn voor een huiseigenaar. Er zijn verschillende redenen waarom uw dak lekt, maar u kunt ook te maken hebben met een vocht- of vochtigheidsprobleem, afhankelijk van uw huis en het klimaat waarin u leeft. Hier zijn een paar aanwijzingen waar u op moet letten om te bepalen of uw dak lekt:

  • Water vlekken
  • Afbladderende verf of behang
  • Verzakkende plafonds
  • Gietvorm
  • Natte plekken
  • Stilstaand water
  • Vochtige geuren

Water komt meestal uw huis binnen via beschadigde of ontbrekende dakspanen, ventilatieopeningen, dakramen, in de buurt van de dakvlakken of een locatie waar het dakgoot slecht is vastgemaakt of ontbreekt.

Wat is het verschil tussen een daklek en condensatie?

Een van de gemakkelijkste manieren om het verschil te zien tussen een daklek en condensatie is de grootte en locatie van de vlek op uw plafond.

Als u te maken heeft met condensatie, ziet u mogelijk meerdere kleine vlekken op uw plafond en niet slechts één grote vlek. Deze vlekken met condensatie bevinden zich meestal dicht bij de buitenmuren van uw huis en kunnen zich ontwikkelen zonder zware regenval of storm. De kleur van de vlek in verband met condensatie is meestal donker met een wit centrum. Als dit het geval is, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met schimmel en dat is een goede indicatie van een condensatieprobleem.

Bij een daklek kan de vlek zich overal op het plafond bevinden, inclusief maar niet beperkt tot de buitenmuren van uw huis. Bij een echt lekkend dak geldt het tegenovergestelde voor de kleuring van de vlek. In dit geval zal de vlek het donkerst zijn in het midden en lichter worden naarmate deze over het plafond beweegt. Hoe donkerder de vlek, hoe beter de indicatie van hoe oud de vlek is en hoe lang uw dak zou kunnen lekken. Als u donkere vlekken op uw plafond ziet, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. Hoe langer u wacht met het oplossen van het probleem, hoe ernstiger het probleem kan worden.

Wat zorgt ervoor dat mijn plafond doorzakt?

Als het lek in uw dak ernstig is en regenwater uw huis binnenkomt, zal het plafond doorzakken. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van water op de plafondmaterialen. De plafonds in uw huis zijn gemaakt van een materiaal dat afbreekt als het nat wordt. Wanneer het water door de buitenste laag van het dak is gekomen, hoopt het zich op en zorgt ervoor dat de materialen afbreken en verzakken. Als dit gebeurt, is het van groot belang dat de bron van het water wordt gevonden en het water wordt afgevoerd. Alleen dan kan het lek goed worden gerepareerd.

Omgaan met schimmel

Schimmel is normaal gesproken een vrij goede indicatie van een daklek of condensatie. Tijdens een dakinspectie zal een professional eerst de schoorsteen en ventilatieopeningen inspecteren, omdat daar meestal de schimmel zal beginnen. Een van de meest voorkomende onderliggende oorzaken van schimmel is een lek in het gootstuk van een metalen dak. Dit type lek is veel gemakkelijker te lokaliseren en te repareren dan het typische lek in dakspanen en tegels.

Zodra de inspecteur heeft vastgesteld dat u een lek heeft, kan hij het bewijs dat u ziet, traceren naar de locatie van het lek op uw dak. Als u traditionele gordelroos heeft, is het oplossen van het probleem een ​​eenvoudig proces. In de meeste gevallen is het lek afkomstig van beschadigde dakspanen en tegels. In een dergelijk geval hoeft u alleen maar de tegels of shingles te vervangen en de randen af ​​te dichten met dakbedekkingscement.

Schimmel kan een ernstige zaak zijn en veel potentiële gezondheidsproblemen veroorzaken. Als u schimmelproblemen vermoedt, onderneem dan onmiddellijk actie en schakel een dakdekker in om het probleem aan te pakken en te repareren.

Er zijn veel oorzaken voor daklekkage, maar de meeste kunnen snel worden verholpen als een professional toezicht houdt op de klus. Bel ons vandaag nog voor meer informatie over het opsporen van lekkages of andere problemen met uw daksysteem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *